Direktlänk till inlägg 25 april 2010
I somras testade jag att baka surdegsbröd i en egen byggd ugn av lera från marken. Gick alldeles utmärkt.
Det hela började med att jag surfade in på en sida om jordugnar i världen och tyckte det skulle vara kul att bygga en ugn på gården i Lappland och baka bröd i den. Även om det finns en jättefin bagarstuga i närmsta by.
Alldeles bakom huset fanns lera. Några begagnade eldfasta tegelstenar fick jag, grov sågspån, tomma glasflaskor, torrt gräs, sand mm samlades in. Tyvärr var det en väldig regnig sommar så det tog lång tid att färdigställa ugnen så jag hann bara baka ett par gånger i den. Det tar också en tid innan man kommer på hur varm ugnen ska vara innan man börjar grädda. Men brödet blev väldigt gott! Jättegott! Jag byggde inget tak som skydd för snön utan tänkte att den här får rasa samman och så gör jag en bättre och kanske litet större variant till sommaren nu när jag vet hur man gör och att det fungerar.
Det finns flera sidor på engelska om earth oven, men jag köpte en bok via Bokus. Den innehåller allt man behöver veta.
Här kan du läsa mera
Och nu hittade jag också en som hade byggt en ugn i sin kolonilott.
Efter en hel del funderande så lägger jag nu bloggen på hyllan. Jag instagrammar numera så där kan du besöka mig. Tack alla besökare här genom åren och vi ses https://www.instagram.com/pysselfarmor/ I have decided to drop my blog and...
pysselfarmor
SNABELAyahoo.com