Direktlänk till inlägg 17 maj 2010
Jag tycker om mat i alla dess former. Och kokböcker i alla dess skepnader. Räknade antalet och det är 110 kokböcker och 22 med bakrecept. Ändå glor jag ständigt efter recept på webben. Men det finns några favoriter i hyllan.
Annas Mat är välanvänd, men det är också
Kokboken Världsmat från Värdshuset i Dala-Floda har en särskild historia.
Jag läste någon gång i början av 80-talet om stället och dess goda mat. Det var nog unikare då med mat från andra kulturer än vad det är idag. Jag hade aldrig vägarna förbi. Men så - för några år sedan - var vi på väg till en fädbodhelg tillsammans med goda vänner och under resan tittade vi på kartan var vi lämpligen skulle äta lunch. Döm om min förvåning när jag insåg att vi skulle förbi Dala-Floda.
Jag sålde in det hela - men min sambo var skeptisk. Trodde jag verkligen att stället skulle finnas kvar. Välskyltat var det så det var enkelt att hitta dit. Något slokörad blev jag först när det inte hade öppnat ännu. Vi skulle få vänta en timme minst. Men gissa - värdparet sa att självklart ska ni äta - kom in! Vilken service! Det var nya ägare till stället men de förde konceptet vidare. Vilken god mat det var. Självklart köpte jag deras kokbok.
Har ni vägarna förbi så besök Värdshuset i Dala-Floda.
Den här kokboken innehåller recept, berättelser och bilder från Lappland. En fröjd för både öga och gom.
Björklövssorbet (förbereds under våren för att avnjutas till hösten!)
Ger 5 dl sorbet
1 dl björklövsessens, 3 dl Ginger Ale,1 dl kall sockerlag
1 msk glykos (köps på Apoteket)
Gör först essensen. Plocka knappt utslagna björklövsknoppar och låt dessa slumra ca 6 månader i brännvin, lämpligen Brännvin Special. Denna blandas sedan med Ginger Ale, sockerlag och glykos. Kör alltsammans i glassmaskin till sorbet. Förvara i frys.
Västerbottenostglass (6 pers)
100 g riven västerbottenost, 3 äggulor, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker,
3 dl vispgrädde, 3 äggvitor
Riv osten grovt. Tillsätt äggulor, socker och vanilj, rör om. Vispa grädden och rör ner den. Blanda till sist ner de hårt vispade äggvitorna i smeten. Låt frysa ett par timmar. Servera med hjortron eller åkerbär.
Efter en hel del funderande så lägger jag nu bloggen på hyllan. Jag instagrammar numera så där kan du besöka mig. Tack alla besökare här genom åren och vi ses https://www.instagram.com/pysselfarmor/ I have decided to drop my blog and...
pysselfarmor
SNABELAyahoo.com