Direktlänk till inlägg 26 juli 2010
2008 gick jag en kurs vid Hemgården (Skeppsholmens folkhögskola) och lärde mig att baka surdegsbröd gräddat i vedeldad stenugn. Det är ju en annan teknik än att grädda tunnbröd. Man rakar ut glöden ur ugnen innan man gräddar och därmed måste det finnas en lucka att stänga så att värmen hålls kvar. Dessutom måste man klura ut när ugnen är lagom varm innan man "sjussar in brödet". Kanelbullar gräddade i vedugn är himmelskt goda. Här är deras Bakarlagsida.
Sådana här kurser finns litet varstans i vårt avlånga land t ex hos Saltåkvarn.
Rute stenugnsbageri har inga kurser men är värt ett besök!
Vi brukar baka tunnbröd i Dikanäs bagarstuga. Förra året testade jag att baka surdegsbröd där och det fungerade bra. Jag fixade en provisorisk lucka att ställa för ugnsöppningen. Vi ska så småningom göra en bättre lucka och göra många bakningar innan jag (kanske...) vågar hålla kurs i ämnet.
Hos Pain de Martin hittar du många bra recept - både på surdegsbröd men också recept på "latmansbröd" som nu den trevliga sommardegen.
Nu när vi blir många i stugan så gäller det att snabbt baka några bröd för frukosten.
Efter en hel del funderande så lägger jag nu bloggen på hyllan. Jag instagrammar numera så där kan du besöka mig. Tack alla besökare här genom åren och vi ses https://www.instagram.com/pysselfarmor/ I have decided to drop my blog and...
pysselfarmor
SNABELAyahoo.com