pysselfarmor

Alla inlägg under augusti 2010

Av Gun - 24 augusti 2010 20:06

Det finns så många fantastiska hantverkare ute i cyberspacen! Än den ena och än den andra....och många fler!


ÄIA Gart-bloggaren skapar helt fantastiska saker!

(Sakerna och bilderna är ÄIA Garts)

      

 

Spinkets lov tar till vara tygbitar mm och skapar fin ögonfägnad.

(Sakerna och bilderna är Spinkets lov)

    

Av Gun - 23 augusti 2010 23:49

Thailändska paviljongen finns i Utanede, Jämtland. Jag har varit där tidigare, men den är vacker att titta på när man behöver ta en bensträckare under bilresan till eller från gården i Lappland. 

  

Här kan du läsa om Thailändska paviljongen och hos Wikipedia finns information om Kung Chulalongkorn.

Av Gun - 22 augusti 2010 22:23

Idag har jag kört 87 mil själv hem till Tumba. Herrn i huset åker hemåt med MC:n och det tar ett par dagar. Ja nu ska min in i arbetsfållan igen och det är med kluven känsla jag sätter mig på pendeln in mot sta'n i morgon. Herrejisses vad folk det är tycker jag ett par dagar. Det är ju litet folktomt på gården ;-) men det tar bara ett par dagar så är allt som vanligt igen.


Här är receptet till vinnarkakan. Kravet var att en ingrediens skulle vara blåbär. Du kan ta andra bär om du vill. Det är en söt kaka så den passar som en liten bit till kaffet efter maten.

Sätt ugnen på 150 grader.

Smörj och bröa en form ca 20x20 cm.


150 g margarin/smör, 150 vit choklad, 3 ägg, 2 dl socker, 1½ dl vetemjöl och en massa rensade färska blåbär.

Glasyr: 1/4-½ dl grädde, 100 vit choklad


Smält smöret i en kastrull och ta det från värmen. Lägg i chokladen i bitar och rör så att den smälter och allt blandas. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet och smör-chokladblandningen och rör ihop allt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Kakan ska vara liiiitet kladdig - inte totalt genomgräddad. Låt kakan svalna.


Nu gör du glasyren genom att koka upp grädden och röra ned chokladen så att den smälter. Ju mindre grädde du tar desto tjockare glasyr. Bred glasyren över den kalla kakan. Lägg blåbären på glasyren medans den är litet "rinnig" så fastnar blåbären. Skär i "lagom" bitar såsom du tycker. Jag skar först en fyrkant kanske 5x5 cm som jag sedan delade diagonalt.


Jag ska nog köpa lotter nu eller satsa på nå't spel för straxt innan den här vinsten vann jag rundstickor hos Sinneskatten stickar.

Tack tack säger jag till dig!

Av Gun - 21 augusti 2010 18:55

Det verkade som att det skulle bli regn så Herrn i huset följde med och hjälpte mig att sätta upp tältet som skydd för eventuell störtskur. Det blev inte regn utan ett strålande solsken. Jag trodde att jag skulle hinna fotografera litet på marknaden, men det kom folk precis hela tiden. Det var fullt upp - så de få bilder som blev är de som Herrn i huset turligt klickade av direkt på förmiddagen när marknaden öppnade. Himla skojigt har det varit.


Björnmossekronan och rakukeramiken gav upphov till många frågor. Det roliga är att det var ofta männen som var intresserade av den vedeldade rakuugnen och hur jag byggt den :-) När jag dessutom kläckte ur mig att jag byggt en rök också då tittade de storögt - karlgöra!?

Och så vann jag kaktävlingen! Det var verkligen en överaskning - första priset var fotvård, kaffeost och en stickad spetsduk. Kaffeosten blev jag så himla glad över. Det har jag inte ätit sedan mamma gjorde den. Dvs det är en oherrans massa år sedan! Det är en ost gjord av komjölk och när man tuggar den så låter det knirr-knirrknirr. Därför sa vi alltid att det var (på dialekt) Gnetjaost'n. Man skär osten i tunna bitar och häller hett kaffe på. Då mjuknar osten och man äter den med sked. Nu sista kvällen innan jag åker hem har det alltså varit fest i huset. Jag har kokat kaffe och njuuuuuuuuutit! Den stickade spetsduken är jättefin. Gjord av Irene Edlund i Avaträsk. Fotvården skulle jag vilja fixa för mina fötter, men det är svårt när jag inte bor här. Fotspecialisten kommer en gång i månaden till Dikanäs. Just det ska jag skänka till en speciell person. Kan inte säga vem som ska få det för personen kanske besöker min blogg.


Här berättar jag om rakun. Ser ni - tre karlar lyssnar ju! De skulle aldrig lyssna på information om stickning, brodering - ja inte ens om björnmossekronan.


De virkade små armbanden kom väl till pass. Dels till barn som önskade sig något och de tog jag inte mycket för. Men jag gjorde dem också för att kunna tipsa mammorna om hur man kan göra för att intressera barn för att virka. Det var populärt!

    


Här är det mina tvåändsstickade muddar som får ett nytt hem.  

Stalongubben hade snickrade fågelholkar, näverstrutar och björkkvastar. Hans bord blev tomt väldigt fort så han åkte hem bara efter ett par timmar!

  

Receptet på kakan kommer i morgon.

Av Gun - 20 augusti 2010 23:40

Herrn i huset har gjort 3/4 delar av altanräcket. Det har varit ett evigt måttande och sågande. Dessutom är allt grundat och målat två gånger. Huvvaligen vilket arbete! Jag har tränat armmusklerna väldeliga genom att hjälpa honom att bära stockarna.

     

Tennarmband har jag inte gjort så många alls. I morgon är det marknad och då får jag väl känna in om de går att sälja. Turisterna har nog redan åkt, så jag tänkte att jag istället får fixa fler till nästa säsong.


Igår brände jag för tredje gången i rakuugnen. Har byggt om den litet och det blev bättre. Visar keramiken i ett annat inlägg senare.

  


Grannfrun ville så gärna testa att åka motorcykel. Hon tyckte nog att det var himla roligt. I varje fall så tyckte Herrn i huset det för när jag skulle åka bakom honom så var det inte skoj. Jag ska inte sitta bakom - jag vill köra själv...

     

Av Gun - 19 augusti 2010 22:53

Häromdagen bjöd grannarna på middag....och det var något som jag inte ätit på många år...mmmmm...säger jag, men kanske inte du!

Ja surströmming är det. Och jag dricker alltid bara mjölk till. Då är magen sååååå lugn och fin!

Lättrökt, torkat älgkött grillades - det var också mums.

Mums är också kantarellerna som nu är rensade och förvällda.

Måste bara visa den söta kossan som hälsade på mig häromdagen. Det är inte många som har lantbruk här i trakten. Bara ett par familjer.

  

Av Gun - 18 augusti 2010 22:55

Korgen är 24 cm hög och 29x29 cm i omkrets........

rensningen är kvar att göra i morgon....

  

Av Gun - 17 augusti 2010 16:39

Som jag skrev tidigare så kan man trä rönnbär eller renfana på trådarna  som kronorna hänger i. Nu finns varken eller, så jag har hittat på min egen lösning. Det måste finnas någon form av färgklick i det hela - annars blir det väldans tråkigt. Björnmossan torkar snabbt, men du kan spraya vatten på den om du vill att den ska se litet piggare ut.....en stund i varje fall.

Jag tog rött ullgarn och flätade med 6 trådar i varje upphängning för att upphängningstrådarna skulle bli litet tjockare. Jag tog trådarna två och två när jag flätade (= 6 trådar totalt).    


  

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards