Direktlänk till inlägg 9 september 2010
Varje år har jag litet bekymmer med vad jag ska göra med alla plommon. I år kom jag på att jag ska testa att koka chutney. I en gammal kokbok, Schücks Sommarmat, hittade jag ett recept som verkade okey.
Chutneyn hade vi som tillbehör till älgköttsgrytan som vi åt i lördags på Landsort. Chutneyn passade utmärkt till den.
Skölj och rengör 2 kg plommon. Lägg dem i en rejäl kastrull, häll 1 dl vatten över och koka plommonen mosiga. Skaka kastrullen, eller rör om, så flyter kärnorna upp. Ta upp kärnorna med t ex en hålslev. När kärnorna är borta tillsätter du följande:
1½ kg socker, 4 msk salt, 3-4 skalade hackade gula lökar, 5-6 skalade vitlöksklyftor samt ett par pressade om du vill ha mycket vitlökssmak, 3 dl äppelcidervinäger, 1 dl russin, 2 tsk koriander, 1 tsk kryddpeppar, 1 tsk chilipulver eller cayennepeppar.
Koka alltsammans i ca 1 timme (eller mer) på svaaaaaag värme tills allt är tjockt och segt. Rör ibland och skumma väl emellanåt. Jag lät alltsammans kallna och sedan portionerade jag det i burkar och vips in i frysen. Jag vet inte helt ärligt hur chutneyn blir när jag tinar den, men den duger säkert. Om du inte vill testa så, så förvarar du som vanligt i väl rengjorda burkar i kyl eller sval.
Efter en hel del funderande så lägger jag nu bloggen på hyllan. Jag instagrammar numera så där kan du besöka mig. Tack alla besökare här genom åren och vi ses https://www.instagram.com/pysselfarmor/ I have decided to drop my blog and...
pysselfarmor
SNABELAyahoo.com