pysselfarmor

Direktlänk till inlägg 4 januari 2011

Lampwork eller fusing - vad är vad?

Av Gun - 4 januari 2011 19:23

För ca 5-6 år sedan gjorde jag många smycken och sålde. Var även kursledare i ämnet. Som du kanske insett så prövar jag på det mesta. Mitt bloggnamn Pysselfarmor är inte för att jag skapar pyssel utan för att jag pysslar med så mycket    ;-) det är min tolkning av namnet.


På den rosa mössan (gårdagens inlägg) visade jag en pärla jag gjort enligt lampwork-teknik. Utlovade att jag skulle försöka förklara skillnaden mellan att skapa glaspärlor/lampwork och att fusa smycken. Jag är ingen expert på detta och tänker inte gå in djupt i ämnet.


Vill du gå en kurs och bor i närheten av Stockholm rekommenderar jag varmt att du anlitar Folkuniversitetet eller PMC. Där kan nämligen Tove Egholt vara kursledare. Fråga särskilt efter henne. Hon är suverän på att lära ut. Pedagogisk och lugn.


Jag har sålt mina vackraste saker, men när jag plockade ihop det jag har kvar så blev det den här högen.

  

Det här är fusade glassmycken

  

och det här är några pärlor  

Här är örhängen som jag använder

  

Och här kommer nu försök till förklaring:

När du gör glaspärlor, lampwork, formar du glaset (glasstav som smälts) i en öppen låga i flamman från en gasolbrännare. När det smälta glaset är sirapsflytande så snurras det upp på en stålpinne och formas till en rund glaskula. Beroende på hur du lägger på glaset eller snurrar pinnen får du olika former. Du kan också använda särskild tång för att försiktigt forma pärlan till en diskpärla. Genom att lägga på litet eller mycket glas blir pärlan stor eller liten. Det finns en gräns för hur stor pärla du kan göra utan att ha en avkylningsugn. Du kan inte bara låta pärlan kallna i luften – den spricker då för det blir för snabb avkylning. Det är också noga att man snurrar stålpinnen ifrån sig och i jämn takt. Du måste använda skyddsglasögon för att inte skada ögonen av lågans sken.


Vid fusing används särskilda glasskivor (dichroiskt glas) i olika färger eller mönster som man skär till i lämplig storlek och lägger på varandra. Genom två olika typer av uppvärmningar/smältningar sammanfogas glaset på olika sätt. Den ena är när glasen flyter samman och den andra är precis så att glasen klibbar samman men fortfarande behåller sin individuella form d.v.s har du klippt en triangel så är triangeln fortfarande en triangel när du smält samman glasen. Sammansmältningen görs i en fusingugn.


Det är viktigt att glaset som används i båda fallen har samma egenskaper. Det kallas för termiska egenskaper. Du använder skyddsglasögon här för att skydda ögonen från glassplitter när du skär glaset.


Att kombinera silverlera och det färdiga fusade smycket går bra eftersom leran bränns vid lägre temperatur.


Allra sist en kort film i hur man gör runda pärlor över öppen låga


Jo, jag har hållit på med silverlera också.

Ska undersöka till i morgon om jag har några sådana smycken kvar.

 
ANNONS
 
Kicki

Kicki

4 januari 2011 19:51

Jag hittade dig hos 4U2 och såg dina fina armband, eller pulsvärmare? Nu när jag är här så ser jag att du har gjort mycket fint!

http://kristiinamedtre.blogspot.com

 
Pennelina

Pennelina

4 januari 2011 19:58

Så otroligt läckert! Detta måste jag testa någon gång :-D

Kramar från mig <3

http://pennelina.blogspot.com

 
4U2

4U2

4 januari 2011 20:23

Åh vilka vackra skapelser, du är otrolig! Det måste väl vara lättare för dig att berätta vad du INTE sysslat med?

http://4U2really.blogspot.com

Gun

5 januari 2011 01:57

Hmmm...men å andra sidan skulle jag inte få besök då ;-) det är himla massor jag inte gjort ska göra en lista till ett inlägg snart ha ha ha!

 
AnJa

AnJa

5 januari 2011 07:18

:-) Den listan blir nog inte lång!

http://www.anjson.wordpress.com

 
Eva Hudin

Eva Hudin

5 januari 2011 08:17

Du är en riktig pyssling, skulle man kanske kunna säga. Jag blir alldeles betagen av all denna vackra glaskonst. Jag vill så mycket, men det får väntas tills jag blir pensionär. Jag hör hur tokigt det låter, men jag städar på förmiddagarna och efter det är det soffan som gäller och tidigt i säng på kvällen. Så, när jag blir pensionär och saker och ting händer på dagtid ska jag 1. Sjunga i kör 2. Gå på te-dans 3. Lära nya hantverk, eller i alla fall prova på.
Svartmyran var ett äventyr. Kickstarten gav mig färgrika blåmärken. Sadeln var inte original, om så hade varit hade jag säkert fått stora feta blåmärken i baken också. Då om aldrig förr vände sig folkoch tittade... Nu är det äldsta sonen som är helentusiastisk och väntar bara på våren och köp av någon slags Triumph.

http://eva-hudin.blogspot.com

 
Ingen bild

Monica

5 januari 2011 14:35

Den där marzipangröna pärlan blev storfavorit hos mej, vilken läcker sak.
Jag har nog aldrig varit särskilt pysslig av mej men att prova på en massa som du gör måste ju vara kul.
I dag håller jag i alla fall på att pyssla om min knoge som jag slog med full kraft i balkongräcket när jag skottade i går. Den har nog både samma färg och bullighet som dina pärlor.
Jag står fast vid att rosa är snyggt till stället hihi
Ha det bra;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gun - 18 augusti 2016 14:01

Efter en hel del funderande så lägger jag nu bloggen på hyllan.    Jag instagrammar numera så där kan du besöka mig. Tack alla besökare här genom åren och vi ses   https://www.instagram.com/pysselfarmor/ I have decided to drop my blog and...

Av Gun - 15 juli 2016 22:34

När jag "städade" mina pelargonier och bröt av blommor och blader av misstag, så kom jag på att jag virar in det i vitt bomullstyg och stoppar ner paketen i vatten i en glasburk. Burkarna får stå i solen ett par veckor och liksom färga själv nu. Anle...

Av Gun - 2 juni 2016 21:56

Här blir det som vanligt inte mycket uppdaterat nu för tiden eftersom jag har instagram. Jag stickar på min sjal som jag började på för en tid sedan. Det är ett gratis mönster som du hittar på Ravelry     Nästansjö är en by inte så långt frå...

Av Gun - 22 april 2016 20:12

För några veckor sedan var jag åter på kurs hos HV-skolan och Stickresan handlade då om sticktraditioner i Hälsingland.   Jag hade sedan länge ett par tvåändsstickade vantar efter eget mönster liggande och som jag hade broderat på. Nu passade det...

Av Gun - 27 mars 2016 15:29

Under påsken på gården i norr har jag avslutat en del stickrelaterade projekt. Sockorna är nu klara och invigda.   De tåändsstickade vita vantarna är klara och så har jag påbörjat ett par till.         Nu har jag också börjat på en s...

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se