pysselfarmor

Alla inlägg under mars 2011

Av Gun - 12 mars 2011 20:07

Idag får du njuta av några av mina bilder från fotograferingsrundan!


Av Gun - 11 mars 2011 20:08

När man binder/sömmar vantar kan man skapa olika varianter av stygnet så att mönster bildas. Jag tänker testa litet olika tekniker nu och börjar med Brottbyvarianten, som den gula vanten sömmas i. Det framträder en "upphöjd" rand på vanten.Här är mina blå vantar som  jag sömmade förrut på "vanligt" sätt.

Ingen upphöjd rand.  

Av Gun - 10 mars 2011 23:06

Hos Bad Birds finns gratis broderimönster att hämta. Men du kan också använda bloggen som inspirationskälla och utgå från t.ex målningar som Bad Birds gjort. Här är bloggen och här på Flickr 

och så Bad Birds Etsyshop.

 

 (Samtliga bilder är Bad Birds)

               

Av Gun - 9 mars 2011 23:41

Bloggen Rävjägarn innehåller historiska berättelser som Rävjägarn framlägger på ett lättsamt sätt. Han har en berättarkonst som jag tycker är enastående. Texterna handlar om arkitektur, litteratur, musik, konst och glesbygd. Bland inläggen finns berättelsen om Hedvig Ulfsparres unika textilsamling.

(foto lånad från Rävjägarns blogg)


Av Gun - 8 mars 2011 19:38

Jag som så gärna ville bli klar med muddarna ikväll och så tar garnet slut! Det är bara 7 varv kvar......synd.  

Garnet finns hos Ankis Tyger här i Tumba och dit ska jag på stickcafé på måndag. Tur att jag har annat garn så att jag kan starta upp med att nålbinda vantar. Har återigen en kurskväll på torsdag och då är det bra att ha något nytt på gång.


I morgon blir det inget gjort alls i hantverksväg. Ska se"Bara brudar" på Intiman.

Av Gun - 7 mars 2011 21:07

Filtning/valkning kan bara göras med vantar och muddar som är stickade av 100% ull.


Förutom vantarna behövs en gammal tvättbräda, varmt vatten och Grumme grönsåpa. Mina vantar är ganska stora därför att de är löst bundna. Det betyder att jag antagligen får valka dem ganska mycket för att de ska passa mina händer. Jag börjar med att vända vantarna ut och in dvs att det är avigsidan jag tittar på här.     

Jag valkar en vante i taget och börjar med att spola varmt vatten i diskhon och där får vanten ligga en liten stund.  

Jag kladdar på ganska mycket grönsåpa och börjar gnida mot brädan. Gnider vanten åt olika håll och med olika grepp än här och än där. Det är bra att vara noga med tummen, runt tumgreppet och vantens topp.


Till att börja med kommer vanten att öka i storlek. Vill jag minska vantens längd gnider jag vanten i längdriktningen. Vill jag minska vantens bredd gnider jag vanten på bredden. 

Emellanåt blöter jag vanten med litet mera varmt vatten och tar mera såpa och gnider åt olika håll. Nu är det ju en känsla man ska få och den är svår att beskriva, men det märks tydligt tycker jag i varje fall när vanten helt plötsligt liksom börjar minska.

  

    

När vanten känns att den är klar vänder jag den försiktigt ut och in så att jag får rätsidan utåt och sätter den på handen. Jag formar nu vanten med den andra handen runt min hand, gnuggar vanttummen runt tummen och gnider i tumgreppet. Formar toppen och vanten efter handen. Även vantskaftet formar jag efter handleden. Jag sköljer vanten i ljummet vatten medans den ännu sitter kvar på handen.

  

Nu är det tur att Herrn i huset är hemma för det är bra att få hjälp med att försiktigt dra av vanten från handen. Sedan sköljer jag vanten  försiktigt och kramar (inte vrider!) ur vattnet. Jag lägger den på en handduk så länge och upprepar proceduren med den andra vanten.


Kolla - precis vad jag trodde. I och med att vantarna var stora var jag tvungen att valka ihop ganska mycket och då försvann nålbindningsmönstret. Men de är snygga säger min sambo....jaha säger jag men det tror jag inte "fröken" tycker   

Gjort är gjort det är bara till att binda nya och inte så löst då. (Fast jag tycker också att de är snygga sådär!!)...


När båda vantarna är klara lägger jag dem på varandra för att jämföra storlekarna och försiktigt justera genom att dra litet på de ställen där de inte liknar varandra. Det här är bra nu!  

Sedan stoppar jag försiktigt in hushållspapper i vantarna och lägger dem på hushållspapper ovanpå fönsterbrädan ovanför elementet.Lägg dem aldrig på något hett ställe eller ovanpå element. De där vita är nålbunda muddar.  

Den här metoden använder jag också för stickade vantar.  Om du vill ha tjocka kraftigt valkade vantar så stickar du vantarna (jätte)stora och vill du bara valka litet grand så ska du sticka vantarna så att de nästan passar exakt din hand.


Hoppas du har glädje av denna roman!

Av Gun - 6 mars 2011 09:35

Igår fyllde barnbarnet Elsa 4 år. Hon hade vaknat 5.30 och sagt:"Hämta paket!" Det liksom var inget annat att göra för de något trötta föräldrarna     


Här är barnbarnen Elsa och Linnea små prinsessor och det är de ju även utan dessa klänningar.  

De bilder som togs av Max igår blev inte så bra.

Men han ska vara med här trots det för han är en go' grabb som skrattar gott åt sin farmor när hon står på knä vid babysittern och pratar babyspråk. Här på bilden är han bara två dagar gammal.  

Han hade oturen att få RS virus för några veckor sedan och fick ligga på sjukhus en vecka med sin mamma. Sondmatning och syresättning av blodet var inte skoj för varken den lille krabaten eller hans familj.

Av Gun - 5 mars 2011 11:11


Häftigt kan jag tycka att få bjuda på en stickad cupcake till kaffet!

  

(fotot lånat av VeganYumYum)


Hur du gör marsipandekorerade cupcakes hittar du hos

VeganYumYum

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards