pysselfarmor

Senaste inläggen

Av Gun - 21 februari 2012 18:25

Under helgen var jag på min kurs på Handarbetets Vänner och tvåändsstickade med flera färger. Jag förberedde början på muddarna hemma så att det bara var att sätta igång med mönsterstickningen på lördagmorgon.


Man väljer stickteknik utifrån hur många maskor efter varandra mönsterfärgen har. Ibland används lös tråd som mönstret stickas med utifrån båda ändarna på den lösa tråden. Så är stjärnan stickad. Den röda tråden löper inte med runt mudden. Jag hann med att sticka ett mönster som innehöll 4 trådar. Det är den andra mönsterbården på den vita mudden med grå/grön uppläggningskant (bild 2).


 


Nu har jag börjat att lyssna på böcker medans jag handarbetar. Inser att jag inte får någon tid över till att läsa böcker. Ja möjligen om jag reser bort till ett väldigt varmt land där det inte är så kul att sitta och sticka med ullgarn!

Olika genrer men väldigt bra båda!

     
  

ANNONS
Av Gun - 16 februari 2012 22:00

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund fyller 100 år   i år och det firas bl.a med jubileumsutställningen  ”Ser du löven för alla träd” på Liljevahls 6 juni – 2 september 2012.

Det är ett kollektivt verk som består av 2000 löv skapade av människor från hela landet.


De som deltar fick en stomme i trä som skulle användas som grund eller mall i skapandet av lövet. Stommen är av plywood och måttet 80x50 cm, så det är ganska stort. I konsthallen kommer det att stå 100 träd med 20 löv på respektive träd dvs ett träd för varje jubileumsår.

 

(kommer ej ihåg var jag lånade bilden)

Jag funderade ganska länge på vad jag skulle göra med mitt löv. Förkastade den ena idén efter den andra. Jag är en sådan som inte skissar upp något utan "ser olika bilder i färg i mitt huvud" som jag jobbar utifrån och sedan bygger jag på eller drar ifrån allteftersom.

Helt plötsligt visste jag att jag skulle använda tyg på något sätt och skapa våren på ena sidan och hösten på andra sidan. Tyget skulle jag vika, vecka och sy förhand så att det skulle likna ett löv.
Jag travade iväg till tygaffären och kom hem med ett linnetyg i en vårlik grön färg och ett skimrande sidentyg i en höstlig rostfärg. Som bladnerver för våren tänkte jag mig svart sammet lindat och sytt runt snörbitar som jag skulle sy fast på lövet. Motsvarande nerver för hösten skulle vara gula.

Här ser du materialet och det lilla lilla provlövet jag gjorde.  

Men på den vårliga sidan blev det inte alls några svarta bladnerver. Jag lade i stället snöret under tyget och sydde bladnerverna så. Under tiden jag sydde började jag fundera på hur jag skulle göra bladets taggiga kanter. Så kom jag på att jag skulle sy fattigmansspets Små fyrkantiga tygbitar klipptes, veks och syddes ihop förhand. Ja, hela lövet är sytt förhand.

Till den vårliga sidan gjorde jag några fjärilar i tyll, men de förkastade jag och satte i stället dit en gammal sidenbrosch som jag piffade upp i mitten med ett pärlband.

Igår 15 februari lämnade jag in mitt löv - puuuh!

    

ANNONS
Av Gun - 14 februari 2012 14:40

De här muddarna stickade jag till en kollega som tack för att jag fick en stor kasse med pocketböcker. De är stickade med lyft maska. Om du vill sticka dem så finns mönstret nedan.


(klicka på bilden så blir den större)Garn Drops Fabel, 50 gr 205 m

Strumpstickor nr 3


Du lägger upp 45 maskor och stickar runt.

Uddkanten gör du genom att sticka ett hålvarv så att en kant bildas när du viker in arbetet mot avigan och syr fast på avigsidan.


Sticka slätstickning i 2 cm och nästa varv stickar du hålvarvet så här: *2 rm stickas tillsammans, 1 omslag*, upprepa *-*. Nästa varv stickar du slätstickning igen och fortsätter i 2 cm.


Innan du stickar sista varvet på den 2 cm slätstickningen efter hålvarvet så minskar du en maska genom att sticka 2 maskor tillsammans. Du har 44 maskor kvar för att mönstret med lyft maska ska stämma. Du kan också öka en maska till 46 maskor om du vill.


Nu börjar du sticka mönstret och de här varven upprepar du tills muddarna är så långa som du önskar dem.


Varv 1:

Sticka en rät maska, lägg garnet framför arbetet precis som när du ska sticka en avig maska och lyft maskan. Lägg sedan garnet tillbaka bakom arbetet och sticka en rät maska. Detta upprepar du varvet ut * rm, lyft maska, rm, lyft maska*.


Varv 2:

Sticka ett rät varv


Dessa varv stickar du tills du är nöjd med längden på dina muddar. Nu stickar du en uddkant på samma sätt som i början av arbetet, men du stickar slätstickning i 3 cm nu, ett hålvarv och så slätstickning i 3 cm.


När jag maskade av gjorde jag en elastisk avmaskning. Det finns olika sätt att göra den  - jag gjorde så här:


Jag stickade två maskor och satte tillbaka dem på vänster sticka och stickade ihop dem. *Sticka en maska till – nu har du två maskor på höger sticka. Sätt tillbaka dem på vänster sticka och sticka ihop dem.*

Upprepa *.* tills du maskat av alla.


Nu är det bara att fästa trådar och vika in kanterna och sy fast kanterna mot avigsidan. Tänk på att inte dra åt tråden så hårt när du fäster kanterna.

Av Gun - 11 februari 2012 10:03

Först vill jag tacka alla som röstade på mig i Fototävlingen hos Fototriss. Jag kom på andra plats med 55 röster och vinnaren hade 59 röster. Nu blir det till att köpa något på Coolstuff för 500 kronor   I natt slog räknaren över 100.000 unika besökare! Det trodde jag aldrig när jag började blogga i mars 2010. Så nu är det utlottningsdax och hoppas något faller dig i smaken!


Det här kan man vinna (bilderna är klickbara)


  

    


Tre av sakerna är köpta i Thailand - halsduken överst till vänster, det svarta iPhonefodralet som du kan brodera på och så armbandet. Garnet är från  Garnpaletten  och är 100% ull, 600 meter/100 g färg Fuchsia. Det är handfärgat.


Du får en lott för en kommentar i just det här inlägget (ingen annanstans!). Vill du ha en lott till så lånar du en av bilderna ovan och länkar till min blogg. Även du som inte har någon blogg kan delta genom att lämna en kommentar i det här inlägget. Om du inte vill lämna din e-postadress i kommentaren så bevakar du utlottningsdatumet den 1 mars för vidare instruktion.


Den som jag drar först får välja sitt pris och så vidare allteftersom och jag hoppas alla får det man vill ha. Lycka till!


Av Gun - 8 februari 2012 08:48


Åhhhh - jag har blivit uttagen i Fototrisstävlingen på temat Kärlek&Romantik. Nu fiskar jag efter röster  


 Klicka här för den kärleksfulla omröstningen! 

De här bilderna tävlar jag med.


  

   

   

Av Gun - 6 februari 2012 23:52

I Joeström i Tärnaby/Hemavantrakten i södra Lappland finns en kille som ska sova ute i 100 vinternätter. Det är inte så långt från min gård däruppe med norrländska mått mätt   

Joooo han har sovit ute nu när det varit över -30 grader däruppe....burrrr! Men han verkar sova gott!

Nu har han byggt en iglo - tidigare sov han i ett tält.


Peder Karlssons blogg


Bilden är lånad från hans blogg

 

Av Gun - 5 februari 2012 13:12

När jag kom hem i onsdags låg en inbjudan till invigningen på torsdag av utställningen Skolslöjd på Nordiska museet . 500 personer deltog och gott vin med tilltugg bjöds. 967 föremål ställs ut, som är tillverkade från 1800-talets slut, när slöjden blev ett skolämne, till nutid. Nordiska museets chef Christina Mattsson invigningstalade liksom utställningsansvarig Maria Perers. Bloggaren Miriam Parkman invigde alltsammans med att med stor möda slå ner en spik i en kubbe. Anledningen att hon fått denna ära var att hon skickat in ett "brandtal" till försvar för den för många hatade skolslöjden.


(klicka på bilderna så blir de större)


          


   


Många korsstygnsdukar var inskickade så den som jag kämpade med ligger där i högen - den röda litet urtvättade saken   


Men där hänger mina grå stickade tumvantar! Jag hade tydligen använt dem så flitigt, att mamma fick laga dem. Blev förvånad att det inte var så många vantar inskickade. Och tänk endast två smörknivar!! Det skojigaste tycker jag var Karin Mannerståls grytlapp som blev en fot! Det liksom "barkade hän" som hon säger och då gjorde hon tår på den oformbara grytlappen!

    

Så vill jag tacka Misemor för vinsten som låg och väntade på mig när jag kom hem! Tack tack!

   


Så har jag fått två awarder. En från  Stick-Kine, som tycker jag är väldigt kreativ. Tack!

Och en award från Sigrid fra Enget för min ena fotoblogg "Bilder från förr och nu". Tack!


 

Av Gun - 4 februari 2012 17:35

Jag brukar läsa väldigt mycket, men det har blivit litet si och så nu en tid eftersom jag har ägnat tiden åt att sticka och brodera. Inser att jag kanske emellanåt får lyssna på ljudböcker när jag sitter i soffhörnet med stickningen.


Under tvåveckorssemestern har jag dock plöjt igenom några böcker. Här är de utan rangordning och jag tycker alla är läsvärda.


          


På min fotoblogg 365+1 bilder 2012 kommer det nu en tid att allteftersom dyka upp bilder från Thailand.

Om du är intresserad att titta kan du klicka HÄR

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se