pysselfarmor

Senaste inläggen

Av Gun - 7 oktober 2014 21:09

Vinnaren är Missen/Marie.

Utlottning av entrébiljett till Syfestivalen.

Alla har samma chans, med eller utan blogg.

1 kommentar = 1 lott.


 Kommentera senast kl 20.00 onsdagen den 15 oktober!


Av Gun - 2 oktober 2014 22:27

Allt eftersom avverkar jag stickuppgifterna som ska vara klara till nästa kurstillfälle vid HV skolan. Vi fick måla och designa egna tröjmönster utifrån det givna temat randigt. Allt började med att vi målade pappersark i olika stora i olika färger, men vi fick inte veta att de skulle användas på det här sättet. 


Vi har också stickat en färgcirkel och andra uppgifter med inriktning på hur färger "gifter sig med varandra" eller "tar död på varandra". Vi ska få verktyg för att kunna skapa egna mönster och färgkombinationer. Jättekul!

 

Av Gun - 26 september 2014 20:44

Jag är inte alls i fas med mina blogginlägg. Nu först kommer recensionen av min sommarläsning.  

 

Profeterna vid evighetsfjorden av Kim Leine

När jag hade läst några kapitel i den var jag nästan beredd på att lägga undan den, men jag brukar ge böcker jag inte gillar en värdig chans. Tur är det! Budskapet i den här boken är så mångbottnad och det tar ett tag att ”komma in i den”.

 

Boken handlar om den nyblivne prästen Morten Falck, som ska kristna hedningar i den danska kolonin Godthåb på Grönland. Året är 1787. Han är 32 år och vet inte varför han valde den vilda avlägsna kolonin i norr i stället för att gifta sig med tryckerimästardottern Abelone som han uppvaktat i Köpenhamn.

 

Boken är en resa både i det sena 1700-talets Grönland och in i själens landskap. Man vet aldrig vart man är på väg.

 

Det innersta rummet av Elizabeth George

Den handlar om syskonen China och Cherokee. För 5 000 dollar erbjuds Cherokee att föra en rulle arkitektritningar till den engelska kanalön Guernsey. Han tvingas att uppträda som gift och China blir hans hustru.

De får i uppdrag att transportera några viktiga ritningar från Kalifornien till ön Guernsey,


Ritningarna är beställda av miljonären Guy Brouard som hittas kvävd av en amulett. Han har levt ensam med sin syster Ruth under många år, men varit gift flera gånger och har barn från de olika äktenskapen. När testamentet läses upp visar det sig att hans barn bara får en liten del av arvet, istället har han testamenterat en stor summa till två ungdomar på ön. Varför har de fått ärva? Vad har de för relation till Guy Brouard? Och vad har hänt med en ännu större summa pengar som på ett mystiskt sätt försvunnit ur landet.

 

Boken är inte lika välskriven som Georges andra böcker, litet rörig, men trots det ibland väldigt spännande. 

 


 

Stilla kaos av Sandro Veronesi

Romanen skrevs 2005. Blev film 2008. I centrum står Pietro Paladini, gift med Lara, och pappa till deras tioåriga dotter Claudia. En dag är han på stranden och surfar med sin bror. De hör desperata rop på hjälp och räddar hjältemodigt en främmande kvinna från att drunkna. När han sedan kommer hem har Lara plötsligt dött. Några dagar senare skjutsar han dottern till första skoldagen efter sommaren, men blir kvar i bilen utanför skolgården, och tillbringar därefter alla sina vardagar baksätet, där han tar emot besökare, från chefer och kollegor till vänner och släktingar samt kvinnan vars liv han räddade. Pappan och dottern bär på en stor sorg, men utbrottet kommer aldrig. 

 

Jag är inte alls imponerad av boken – den här hade jag kunnat sluta läsa, men höll ut. 

 

Yacoubians hus av Alaa al-Aswany

Novellen publicerades första gången år 2002 i Egypten och har nått mycket höga försäljningssiffror i den arabiska världen. År 2006 spelades en film in med samma namn och 2007 skapades även en tv-serie baserad på boken.

 

I Egypten rörde Yacoubians hus upp många känslor på grund av sin politiska, religiösa och sin sexuella frispråkighet. 

De fattiga bor uppe på taket, i små rum. I lägenheterna längre ned bor de som har det bättre ställt och lägenheterna är därmed större. I boken vävs människornas öden ihop och huset blir ett mikrokosmos av Egypten. Författaren tar upp många egyptiska tabun som den korrupta politiken, bigotta sexualmoralen, alldagligt våld, homosexualitet, klasskillnader, terrorism med mera.

 

Jag hade läst olika recensioner om den här boken och den hade fått sådana lovord, så därför lånade jag boken på biblioteket. Jag förstår att den rönt framgång i den arabiska världen för sin frispråkighet, men utifrån så att säga ”min värld” är jag inte så imponerad av den.

 

Mayas dagbok av Isabel Allende

Maya är 19 år gammal och skickas i bokens början av sin chilenska farmor till ön Chiloé i södra Chile. Mayas unga liv är ovanligt dramatiskt och struligt. Botten nåddes på en offentlig toalett i Las Vegas tillsammans med dåligt heroin.

Bokens speglar vardagslivet på Chiloé och hur Maya anpassar sig till och införlivas i det livet. Boken innehåller kopplingar till Chiles moderna historia och militärkuppen 1973.

 

Jag tycker den är läsvärd!

 

Så länge jag minns av Petra Holst

Den skildrar den nyblivna änkan Signe och hennes odramatiska pensionärstillvaro, där trötthet och krämpor är oundvikliga. Hon funderar över de val hon gjort i livet och på det som aldrig blev. Hon sörjer det tysta äktenskapet med Axel och den spända relationen med dottern.

 

Vägen fram till upplösningen är läsvärd och ger mig många tankar. Upplösningen är i sig inte så lyckad.

 

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru

Boken bygger på Anyurus fars liv, stridspiloten från Uganda. Fadern satte allt på spel och hamnade till sist i Sverige.

 

Sonens beskrivning av hur stormen, ödet, påverkar fadern, och i förlängningen honom själv, är så bra att det svindlar.

 

Läs den!

Av Gun - 21 september 2014 17:48

I helgen har jag varit på broderikurs med Karin Holmberg i hennes ateljé i Årsta.

Inspiration fanns det gott om!


Vi skulle ta med oss kläder att brodera på och jag hade tagit med mig en svart ulljacka. Min tanke var att brodera på fickorna, men det visade sig svårt att brodera snyggt på fickan. När jag hade rivit upp två gånger beslutade jag att brodera på vadmal, som jag sedan sätter fast på fickan.


Jag hade också med mig en liten utsliten favoritväska, som jag har svårt att slänga för den är precis lagom att ha litet pengar, kontokort och mobilen i när man t.ex går på teater. Nu tänker jag ge den ett lyft genom att brodera på den.Karin har broderat förlagorna till de fyra pocketböckerna om utvandrarna/invandrarna av Vilhelm Moberg. Karins broderi är till vänster och boken till höger.

   


Av Gun - 14 september 2014 20:09

Igår började Stickning fortsättning på HV-skola, men jag "skolkade" och gick en kurs i Osvalla straxt utanför Örebro. Kursen hölls av allsidiga hantverkaren Elisabet Jansson och vi var hemma hos bokbindare Lena Hälzon. Det handlade om att färga papper med växter och metallskrot. Helt otroliga konstverk blir det! Vi fick också binda en klurig samlingsbok. Elisabet har bl.a gått kurs hos India Flint, men Elisabet experimenterar också väldigt mycket själv. 


Jag bodde på Bäcks Bed&Breakfast i Vintrosa natten fredag-lördag för att slippa åka så tidigt på lördagmorgon. Vi har bott där tidigare så jag visste att det är bra. Det kändes skönt på lördagmorgon att inte behöva stiga upp i ottan utan kunde lugnt äta frukost och sedan var det bara 10 minuter med bil till Osvalla.


Lena och hennes man Michael bor i ett fantastisk hus med utsikt över slätten. Här har vi kommit in med våra plockade växter och planerar hur vi vill lägga dem på akvarellpapperen. Det var fullt ös med kreativiteten och grytorna kokade hela tiden. 


Arken med växter och skrot är ihopbuntade och omslagna med vadmal eller bomullstyg. Dessutom är det virat flera varv snören/tråd runt, så att det blir som ett paket. Sedan får alltihop koka ca en timme i grytan med växterna.


Vi var spända och nyfikna som barn på julafton när vi skulle öppna vårt paket!

   
Jag måste fråga: Vad ser du i bilden till höger?


Här är en av de kluriga böckerna vi fick binda.

Man kan titta i den från båda håll och det är konstverk på varenda sida. Så här blev några av mina omslag. De kan jag använda till att brodera på.

Ja, jag kan också brodera på papperen eller sy på dem med symaskin.
Det här arket plus en del lösa blad ska jag på egen hand försöka få ihop till en bok.Rutmönstret har blivit därför att jag lade gallret från en engångsgrill mellan arken.


  Här är det burklock och pinnar från en "slaktad" vävsked.

Ser du att utgångsdatumet har fastnat på papperet?


Elisabet ska ha en sådan här kurs hos Lena nästa höst.

Jag säger bara - gå den!


Jag har varit på kurs idag söndag på HV. Inlägg om det kommer senare i veckan.

Av Gun - 5 september 2014 18:39

Hermanna Stengård var lärarinna i Rone, Gotland där hon fick ansvaret för syslöjden i skolan. Hon började samla på gamla gotländska stickmönster vilket räddade ett kulturarv på väg att försvinna.


Originalboken gavs ut 1925 och den är svår att få tag i - ja, dyr också. Gissa om jag blev glad att nu kunna köpa nyutgåvan. Boken är på 48 sidor och innehåller inga ordentliga stickbeskrivningar utan är på ett ungefär angivna dvs det finns inte angivet vilket garn man ska använda eller stickornas grovlek.Om det här mönstret berättas det att bården är från en gammal kyrkmålning. 


Det här mönstret användes på 1880-talet till strumpor. Beskrivningen innehåller "bara" själva mönstret på björklöven och ingen beskrivning i hur man stickar tröjan på bilden.    

 


På de sista sju sidorna finns uppritade mönster på gotländska mönster som t.ex hjulmönster, rosenmönster, rosenkransar, timglaset, rosor från Rone och hästskomönster.


Du kan beställa boken i bokhandeln eller direkt från bokförlaget Rediviva.


Av Gun - 31 augusti 2014 19:39

Handlaget, som huserar i den gamla järnvägsstationen i Tungelsta, har denna helg varit arrangör av en broderikurs med Asta Levinsson Persson som kursledare. Fantastisk helg med mycket inspiration, tips och trevligt sällskap. 

 

  

Här är det genomgång av broderiläxan vi fick lördag till söndag.

Alla hade varit flitiga och gjort den.

 

Nu har vi en ny läxa att brodera på till nästa genomgång i slutet av september.

 


Av Gun - 27 augusti 2014 22:35

Igår började jag Zumbaträningen. Jag tänkte på denne man när vi körde igång i ett våldsamt tempo och man såg sig själv i den stora väggspegeln!


Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards