pysselfarmor

Direktlänk till inlägg 5 augusti 2010

Instruktion 1 Björnmossekrona........ och timmerstockspussel

Av Gun - 5 augusti 2010 19:39

Jag har nu letat fram en bit galvaniserad sträng därför att jag tycker den är lättare att hantera än den kopparfärgade najtråden. Du väljer den strängtyp du tycker är lätt att arbeta med, men tänk på att ringen ska bära upp tyngden av björnmossan du flätar fast på den så strängen kan inte vara för tunn och vek.


Beräkna hur stor du vill ha kronringen/kransen och kapa strängen med avbitartången. Gör en bakåtböj av strängen i båda ändarna så att du kan haka ihop ringen och se om du är nöjd med dess storlek.

Jag lägger alltid upp lagom (detta ord!) buntar av mossan. I och med att jag sitter ute i solen nu och flätar torkar mossan väldigt snabbt. Därför duschar jag bunten innan jag ska jobba med den. Torr mossa bryts av!Här ser du att strängens ögla är vänd från dig. Resten av strängen är alltså ut till höger på bilden. Du tar en bunt mossa och lägger den mot strängen. Kontrollera om du är nöjd med längen på mossan som ska hänga ned från kronan. Vik "buntens skaft" över strängen, ned till höger och över bunten, runt mossbunten bakåt och åt höger så att du följer strängens riktning. Det ska bli som en knut/låsning av mossbunten.

På bilden ser du knuten som bildas på framsidan av kronan och att buntens strån följer strängen åt höger. Dra åt knuten så mycket du vågar utan att mossan går sönder. Blöt den innan om den hunnit torka igen. Jag använder klädnypor (gärna i trä för de glider inte så lätt som plastklädnypor) för att hålla fast mossbunten.

  

På bilden nedan ser du det som jag kallar knutar tydligt. Nu har jag tagit nästa mossbunt och lagt på samma sätt bakåt nedåt om strängen, framåt framför bunten och nu ska du titta noga på bilden så att du ser att jag lägger "buntsvansen" mellan bunt 1 och bunt 2.  Så gör du nu hela vägen runt strängen. "Buntsvansen" lägger du alltså mellan 1 och 2 och böjer den sedan bakåt åt höger och följer strängen till höger. Försök att dra åt så mycket du vågar och skjut också knut nr 2 så tätt du kan mot knut nr 1. Använd klädnypan för att hålla allt på plats nu när du börjar med bunt nr 3. 

Här har jag tagit den vaxade lintråden och låst fast mossknutarna genom att fläta ett kryss över desamma. Det är inte ett måste att göra så här. Du kan också försöka att dra knutarna så hårt du kan intill varandra så att de låses fast. Allt beror på dels hur hårt du själv kan dra, men också hur hårt du vågar dra utan att mossan går av hela tiden. Tänk på att du kan duscha om det är torrt.


Du måste inte använda lintråd. Du kan ta björntråd eller annan stark tråd. Du kan också ta ett färgglatt band och knyta på det här sättet.

Testa dig fram och se vad du tycker är snyggt och vad som är hållbart. Första mosskronan/gräskronan får du räkna med är litet skev och dann. Det gör inget alls - hantverk är det litet si och så med som en kursledare jag hade sa. Och Rom byggdes inte på en dag!


  Bind nu bara några sådana här buntar om ringen om du just nu följer min beskrivning. I morgon ska jag visa hur det ser ut på strängens baksida och att man kanske måste klippa av "buntsvansarna" som ligger åt höger till på bilden.


Herrn i huset håller på med sitt pussel! Vilket tålamod och noggrannhet!

    

 
 
AnJa

AnJa

6 augusti 2010 07:51

Ser spännande ut med kransen! The last knit är väl häftig! :-) Blir avundsjuk på Herrn i huset. Så kul projekt han håller på med! Du skrev om Älgörtsdricka för ett tag sedan. Tror det är två år sedan jag gjorde den senast. Och den är lika god fortfarande. Naturen ÄR fantastisk.

http://www.anjson.wordpress.com

 
Ingen bild

Alis

6 augusti 2010 14:19

Jeg må ud og se og jeg kan finde bjørnmosser :-)

 
Ingen bild

Pysselfarmor svarar Anja

6 augusti 2010 20:02

Jo du Herrn i huset har inte tummen mitt i handen! Han har båda tummarna på rätt plats - en riktig fifflig karl när det gäller kluriga saker. Och noggrann!! Väldigt noggrann! Älgörtsdrickat gör jag inget i år - har kvar i frysen. Det är jättegott att ta fram mitt i vintern och så drömmer vi oss tillbaka till sommaren på går'n. Absolut naturen är fantastisk! Vad vore livet utan den!!

 
Ingen bild

Pysselfarmor svarar Alis

6 augusti 2010 20:07

Åh Alis så skoj att du följer bloggen....och jag ser ibland när du är inne på bloggen när jag sitter och håller på att göra inlägg :-) Jag har lärt mig vilken "station (ort)" det står när du finns där...Ja du kan säkert göra en björnmossekrona eftersom du deltog i gräskronekursen som jag höll för några år sedan i Dikanäs - principen är densamma. Väldigt dum fråga - finns det björnmossa i Danmark? Måste du leta långt från er gård då?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gun - 18 augusti 2016 14:01

Efter en hel del funderande så lägger jag nu bloggen på hyllan.    Jag instagrammar numera så där kan du besöka mig. Tack alla besökare här genom åren och vi ses   https://www.instagram.com/pysselfarmor/ I have decided to drop my blog and...

Av Gun - 15 juli 2016 22:34

När jag "städade" mina pelargonier och bröt av blommor och blader av misstag, så kom jag på att jag virar in det i vitt bomullstyg och stoppar ner paketen i vatten i en glasburk. Burkarna får stå i solen ett par veckor och liksom färga själv nu. Anle...

Av Gun - 2 juni 2016 21:56

Här blir det som vanligt inte mycket uppdaterat nu för tiden eftersom jag har instagram. Jag stickar på min sjal som jag började på för en tid sedan. Det är ett gratis mönster som du hittar på Ravelry     Nästansjö är en by inte så långt frå...

Av Gun - 22 april 2016 20:12

För några veckor sedan var jag åter på kurs hos HV-skolan och Stickresan handlade då om sticktraditioner i Hälsingland.   Jag hade sedan länge ett par tvåändsstickade vantar efter eget mönster liggande och som jag hade broderat på. Nu passade det...

Av Gun - 27 mars 2016 15:29

Under påsken på gården i norr har jag avslutat en del stickrelaterade projekt. Sockorna är nu klara och invigda.   De tåändsstickade vita vantarna är klara och så har jag påbörjat ett par till.         Nu har jag också börjat på en s...

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards