pysselfarmor

Alla inlägg under februari 2011

Av Gun - 20 februari 2011 19:58

Idag har jag återigen varit på kurs i Slöjdhuset. Sabah Azzazi har hållit kurs i att brodera geometriska former, blommor och livetsträdsmönster.


Huset längst till vänster är Sabbatsbergs kyrka. Området köptes av  Valentin Sabbath på 1600-talet. Han hade gästgiveri i huset. Den röda loftboden är från början av 1700-talet och det används som sakrestia. Det gula huset till höger är Slöjdhuset - länshemslöjdskonsulenternas (gu' vilken låååångt ord!!) kurslokal. Höghuset där bakom är Bonnierhuset.

Vi kom igång väldigt snabbt att brodera. Tills vi insåg att blommorna skulle broderas på ett visst sätt för att bli snygga, lika stora och få jämna fina kronblad med mjuka linjer. Då blev det till att lugna ner sig och så fick Sabah visa oss var och en. Tur vi var en liten grupp.

  

Sabah hade tagit med sig sina fina klänningar med massor med broderier på. Bland annat visade hon sin första klänning som hon broderade tillsammans med sin mormor.


Vi inspirerades av livsträdsmönster.              


Och så här ser mönstret ut som vi ska brodera   

Jodå NU är jag övertygad om att greja det, men inte först när jag fick tyget. Då suckade jag! Det mesta är läggsöm. Blommorna tar dock en jiddrans tid att göra!


Det ska bli en kudde till en av våra soffor.

  

    


ANNONS
Av Gun - 19 februari 2011 19:54

Kursledaren Rieko lärde oss brodera Sashiko.

  


Tekniken är från 600-700-talet e.kr Tekniken kommer från norra Japan. Broderiet ser enkelt ut men är sofistikerad. Man broderar med efterstygn men det finns regler i hur man broderar t.ex ska stygnens längd vara i förhållande 3:1 och man broderar i en viss ordning. Inte litet här och litet där! Och stygnen får inte korsa varandra.  

  

  

Detta broderi ska jag brodera fast på en kasse jag har. Nu håller jag på med ett mobilfodral. Det blir med ett annat mönster. Rieko sa att det var svårare. Antar då att hon menade att det var lätt att göra misstaget att korsa stygnen.

ANNONS
Av Gun - 18 februari 2011 15:31

Var en liten stund på Syfestivalen idag....liten stund blev det därför att jag kände mig inte så inspirerad. Eller också håller jag på att bli sjuk...typ...för jag köpte inget garn! Du läste rätt - jag köpte inget garn!

Mycket märkligt kände jag när jag kom hem.

  


Däremot köpte jag boken Tvåändsstickat.


  

Pratade en liten stund med Triinu Andreassen som är en guru vad gäller estnisk spetsstickning. Det är så att jag har anmält mig till en grundkurs i detta ämne och den börjar 10 mars. Nu är hon litet orolig att den kanske inte kommer igång därför att i höstas så blev det ingen kurs på grund av för få deltagare.


Så please kom och sticka spetsstickning! Kursen är i regi av Studieförbundet Vuxenskolan Här kan du anmäla dig


Triinu beskriver kursen så här:

Spetsstickning inspirerad av de estniska Haapsalu sjalarna, både för dig som inte stickat spets tidigare och för dig som stickat lite spets. Du får sticka i tunna garner, med mönster och tenkniker hämtade ur den estniska traditionen. Vi provar alla moment som ingår och påbörjar en större sjal. Du bör ha goda kunskaper i stickning.

Av Gun - 17 februari 2011 22:36

Ikväll har jag varit på nålbindningskursen och har snart tummarna klara på båda vantarna. Jag vill ha vantarna litet längre och det blå garnet räcker inte. Därför kommer jag att göra en röd kant längst ner på muddarna.

Sedan jag filtat (valkat) vantarna ska jag brodera på dem. Har börjat fundera på mönstret och jag tror jag väljer det här, men tar bort bladen och blomknopparna på cirkeln dvs att cirkeln blir utan sådana krusiduller.

  

Det är hos Mary Corbet's Needle'n Thread jag hittat det. Där finns det videoinstruktioner för olika stygn, tips på broderiböcker, gratis mönster och t.ex tips om hur man överför mönster och mycket mera.

Av Gun - 16 februari 2011 19:46

Jag anmälde mig till en virk-KAL av en sjal. Jag valde garnet Kid-Silk, färg 12 och började virka. Virkade litet till och från - nu har det mest blivit från = inget alls. Så här går det ju inte att ha det!


Nu måste jag anstränga mig och få detta klart. Så i morse tog jag fram virkningen och packade ner den i jobbväskan. Det är ett utmärkt handarbete på buss och pendel. Det är ofta pendeln står stilla långa stunder så i stället för att bli frustrerad så tar jag fram min virkning och virkar virkar virkar bort all frustration! Dessutom när jag nu räknade rutorna så är det inte så mycket kvar - 5 hela rutor och 9 halva rutor. Ska inte göra sjalen lika stor som beskrivningen avser. Jag vill använda den som halsduk och inte som sjal.


Ja, det är faktiskt några som redan är klara med sin sjal!   

Av Gun - 15 februari 2011 20:06

Hos Knitted Bliss får du tips på flera gratis mönster (på engelska). Även tröjor, koftor och sjalar - du får leta dig fram, men det gör inget för det är så mycket fint där att vila ögonen på!


Titta i högra "marginalen/kanten" så hittar du mönster på svenska till Stockholm scarf (bild nedan).

 

 

 (All photos from Knitted Bliss)  

 

Du hittar också mönster till den här mössan, Selbu Modern, hos  Kelbourne Woolens 


Hos Garnstudio finns engelsk ordlista.

Av Gun - 14 februari 2011 21:28

Idag har jag varit på stickcafé i Tumba. Fortsatte att nålbinda på vantarna. Tänkte att du tröttnat att titta på dem så jag visar den dubbelstickade mudden som jag också håller på med.


Dubbelstickning innebär att man stickar med två färger och att man stickar fram- och baksida samtidigt. Du kan först använda muddarna med den "vita sidan" utåt och sedan vända dem ut och in så att den "svarta sidan" syns. Det blir inte någon avigsida. Mönstren blir spegelvända.

  

   

I Design Katrinas  KAL om Dubbelstickning kan du  läsa mera om tekniken.

Av Gun - 13 februari 2011 15:50

Tjejerna inklusive woffsen Nelly travade iväg till Hågelby. Vi var borta i 1½ timme...och väldigt hungriga när vi kom hem. Blandade en Margarita åt oss och nötterna som var tilltugget försvann i ett nafs.

  

Så serverades förrätten Gräslökspannacotta med rökt lax. Till det serverades Kimmeridgien (en chablis).

  

Jaha jag hamnade i någon form av extas eftersom jag glömde fotografera varmrätten. Stekta ankbröst med ostronskivling - himmelskt gott. Herrn i huset tog fram ett vin från vinkylen som lagrats där i åtta år. Smakrikt var ordet - Jacobsdal Pinotage.


Sansade mig när desserten dukades fram och klickade med kameran

  

Herrn i huset hade knåpat ihop den hemlagade glassen och chokladmoussen till en snygg och god dessert! Portvin därtill.


Kaffemaskinen bjöd oss sedan på dubbelespresso.

Vi var väldigt nöjda OCH mätta!


Idag har jag kommit förbi tumhålet på ena vanten.

De ska vara så här stora för de filtas (valkas) ihop sedan.

De här ska jag absolut brodera på.

  

Det är min tur att fixa middagen - Djävulskyckling blir det.

Ikväll ska jag ta itu med mitt stökiga hantverksrum - sortera, sortera, sortera, sortera - inte kasta  

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se