pysselfarmor

Senaste inläggen

Av Gun - 24 juni 2013 06:50

Det blev en ofrivillig paus i mitt bloggande eftersom jag glömde min dator hemma när jag åkte bort under midsommarhelgen.


Här kommer nu två bildspel från växtfärgningskursen.
Du  kan klicka på bildspelet så blir det större.
Av Gun - 16 juni 2013 21:04

När Elisabet med bloggen Textila inslag visar hur hon växtfärgar tyger, som hon broderar på blir jag så inspirerad och vill testa. Nyfiken som jag är så har jag frågat hur hon gör och hon har gladeligen förklarat det för mig, men jag har inte riktigt fått "kläm på" hur man betar tygerna dvs hur man beräknar hur mycket alun man ska tillsätta vattnet i förhållande till tygmängden. Det gör man för att färgen ska fastna bra på tyget/garnet.


Jag har i ett par år letat efter en växtfärgningskurs på inte alltför långt avstånd från Stockholm och när jag i vintras hittade växtfärgningskursen vid Wiks folkhögskola så anmälde jag mig snabbt som ögat. 


I helgen har jag varit där (fredag-söndag) tillsammans med ett härligt gäng tjejer. Tack till alla er och kursledaren Rosemari. 


Nu visar jag bara några bilder från helgen, så du kursdeltagare som tittar in här hos mig, bli inte besviken att det är så få bilder. Jag kommer att lägga ut ett bildspel som ni kan titta på om några dagar.


Fredagen ägnades åt att lägga torkade växter i blöt och finfördela färska växter för avkokning under lördagen. 


 

Hela lördagen ägnades åt avkokning av växterna och garnfärgning. Det är inte många minuter man kan lämna en växtfärgningsgryta utan uppsikt. Vi var ganska trötta när vi slutade vid 19-tiden.


 

Hela söndagen ägnades åt att göra garndockor av alla garnhärvor vi färgade. Vi fick det otroliga antalet 69 prover och en mängd färgat Moragarn för broderi!! Jag visar en del färgprover i nästa inlägg om några dagar.

Dessutom hade vi lottning av garner som vi sedan kunde köpa. Kolla vilket garnhav! Lycka!   


Av Gun - 9 juni 2013 19:58

Kom hem från Krakow (Gamla stan är ett världskulturarv) redan i onsdags. En fantastisk stad att besöka! Så vacker medeltida stad och på det gamla torget händer det ständigt saker. Jag hade letat reda på några restauranger i förväg och de visade sig vara riktiga stjärnkrogar till 1/3 av priserna här hemma. Vilken glad överraskning!

Vi var också till saltgruvorna i Wieliczka, som också har en plats på UNESCO:s världskulturarvslista.

Naturligtvis besökte vi Auschwitz-Birkenau, som det är viktigt att se trots att man får ångest. 

 

Ska erkänna att jag inte stickat en enda maska på stickningen jag hade med. Vi gick från hotellet vid 9-tiden - ja en morgon var jag utanför hotelldörren kl 7 på morgonen för att ta en timmes fotopromenad före frukost. Vi kom inte hem förrän vid 22/23-tiden på kvällen, så någon tid att sticka fanns det inte alls. Och nej, några garnbutiker letade jag inte efter däremot "sprang jag på" en som mest hade akrylgarner.


Som reselektyr hade jag tagit med mig Helena Thorfinns bok "Innan floden tar oss".


Sofia har höga ambitioner för sitt nya jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Janne ställer motvilligt in sig på att vara medföljande man och ta hand om hem och barn.

Samtidigt mördas en ung kvinna, Mukta, av sin man i en liten by långt ute på landsbygden. Hennes småsystrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldrande män.

Mötet med verkligheten i Dhaka blir lika omtumlande för svenskarna som för flickorna från byn och deras tillvaro vävs snart samman med de unga systrarnas. Deras förutsättningar är helt skilda men var och en drivs av sin övertygelse, sina mål och drömmar. 

Berättelsen synliggör en värld med festande diplomater, magra textilarbetare och svenska småbarnsfamiljer. En värld där karri­äri­ster och idealister samsas runt samma pool och där terrorism och tennismatcher präglar vardagen.

Innan floden tar oss är en roman som doftar och stinker, sprakar av färg, brusar av liv och tar oss till platser och händelser i en myllrande fart. Med samma närvaro och humor skildras svenskarnas försök att göra gott och vara politiskt korrekta som de bangladeshiska byflickornas drömmar och vägval. En vid, stark och spännande skildring som på samma gång berör angelägna och svåra frågor som de mer vardagliga.

Tidigare har jag läst dessa tre varav Indiern som cyklade till kärleken i Sverige är en riktigt feel-good-bok! Stål är jag mera tveksam till att rekommendera då den inte faller mig riktigt i smaken. Little Bee rekommenderar jag också.


     

Jag tog ca 1700 bilder i Krakow. Jaaa, jag har skrivit rätt antal   

Jag använder en del av bilderna i mina två fotobloggar så där hittar du så småningom en del Krakowbilder, men du kan se några i bildspelet nedan.


Av Gun - 31 maj 2013 20:44

I morgon åker vi tillsammans med goda vänner till Krakow. Jag lägger ner stickning i bagaget för några varv kan det allt bli på barnbarnet Maxs tröja. Åtminstone borde bakstycket bli klart eftersom jag snart ska börja med ärmintagningen. Märkligt att mönstret heter den lille Havfrue och så är det en pojktröja.


 


  

Av Gun - 24 maj 2013 15:22

Så här ser sjalen Fyllerud designad av Mia Rinde ut när den är uppslängd i en buske!

Om du vill sticka den så finns mönstret, som är gratis, HÄR

Den är stickad i tunn mjuk ullgarn som jag köpt av Triinu Andreassen.

 

Igår var jag på brodericafé i Slöjdhuset och började då på ett återbruksbroderi. I början av 1980-talet gick jag en 1-årig lärarutbildning för flamskvävnad, men jag har aldrig varit kursledare i ämnet. Två av de vävnader jag gjorde då ska nu få sin plats på en förvaringsväska för t.ex pågående stickprojekt. En knypplad spets har jag sytt fast som trädstam. På grenarna från trädet ska fåglar och blommor broderas.


 Av Gun - 23 maj 2013 07:30

Igår visades examens- och gesällarbeten från Högre textil hantverksutbildning år 2, HV-skolan (Handarbetets vänner) på Almgrens Sidenväveri & Museum. Utställningen visas fram till 31 augusti 2013 (med uppehåll i juli månad).

 

Jag gick dit för att gratulera Maria Kamfjord och se hennes vackra examensarbete i broderi.

 

   

 

 

Av Gun - 19 maj 2013 21:52


Att inte garnet blev uppnött på vissa partier som jag har stickat baklänges ibland. Men nu ligger den där för blockning och det känns skönt. Min andra stickade spetssjal. Det dröjer nog ett tag innan jag ger mig på en till, men litet "blodad tand" har jag nog allt fått! Jo, du ska få se den sedan upphängd i någon buske!


 

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

Instagram

 

Stickameras KoftKAL

 

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Senaste kommentarerna

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Bloggar jag följer

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se