pysselfarmor

Senaste inläggen

Av Gun - 8 juni 2014 20:50

En salig röra av gamla och nyutkomna böcker har jag läst, så det är klart att jag inte haft tid att sticka och brodera. 

  

 

Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson

Författaren är kriminolog och belönades med Svenska Deckarakademins pris 2013 för den här romanen.

Motiveringen löd: "Stark med förtätad stämning av vemod och uppgivenhet".

Det är första delen i en planerad serie om polisen Leo Junker. Jag har inte läst hans tidigare böcker, så det var en ny överaskande bekantskap.Jag gillade spänningen som han förmedlar i jakten på en gärningsman som har mördat en ung kvinna på ett härbärge för hemlösa i Stockholm.

Här hos bokförlaget (Piratförlaget) kan du läsa mera om boken.

Nattfåk av Johan Theorin

Jag läste hans förra bok Skumtimmen och tyckte den var bra. Nattfåk är snäppet bättre. Emellanåt är den riktigt kuslig!

Läs Svenska Dagbladets recension här - den tycker jag sammanfattar det jag tycker om boken. 

 

Den sista fristaden av Tracy Chevalier

Det är en historia om främlingskap, frihet, mod och udda vänskap. En fängslande roman från 1850-talets Amerika och handlar om engelskan Honor Bright som emigrerar till Amerika. Honor är kväkare och hennes tro säger att hon bör hjälpa slavarna från slavjägare, men enligt lagen får man böta eller blir fängslad om man hjälper slavarna. En bok om humanism.

 

Det här är författarens andra bok och den första hette Flicka med pärlörhänge (1999), som blev filmatiserad. 

 

Långt borta från Nifelheim av Majgull Axelsson

Den här boken gavs ut 1994 och var författarens debutroman. Cecilia, en 42-årig svensk diplomat i Filippinerna, får i uppdrag att hjälpa en svensk som är sjuk och sitter fängslad i norra delen av landet. Berättelsen växlar mellan Cecilias uppväxt i Nässjö på 50-talet och hennes liv på Filippinerna. Människorna och händelserna är diktade och varje likhet med verkligheten är en ren nödvändighet, skriver förattaren i förordet.

 

Boken skildrar utsattheten för de allra fattigaste i detta land, men den handlar också om västvärldens dubbelmoral. 

 

Majgull Axelsson är journalist. Hon var verksam inom områdena arbetsmarknad och ekonomi och var knuten till LO och haft befattning som informationssekreterare vid Utrikesdepartementet.

Läs den!

 

Gone girl av Gillan Flynn

Nick och Amy Dunne har varit gifta i exakt fem år när Amy försvinner: på deras bröllopsdag. Nick är förstås förtvivlad, ringer polisen, soffan är vält i vardagsrummet, har en strid ägt rum? Inget blod, men det kan ju vara borttorkat. Vem missstänker man först när en fru är försvunnen?

De båda erättare om sina fem år i äktenskapet och läsaren kastas mellan att man tror sig veta vad som hänt. Gillian Flynn har konstruerat en historia som är som en svindlande berg- och dalbana, oavbrutet spännande. Jag kan absolut rekommendera den om du vill sitta uppe på nätterna och ta dig igenom de 550 sidorna.

      

Och bergen svarade av Khaled Hosseini

Jag har läst hans böcker Tusen strålande solar och Flyga drake, så självklart skulle jag läsa denna.

I den fattiga lilla byn Shadbagh i Afghanistan säljer Sabor sin fyraåriga dotter Pari när han inte längre kan försörja sin växande familj. Pari och hennes bror Abdollah kommer för alltid att känna saknaden av varandra. Du möter en rad olika karaktärer som du får följa under ca femtio års tid.


Varje bok av Khaled Hosseini berör starkt: var du är född och hur ditt öde formar ditt liv. Vi är alla trots allt ganska lika, oavsett kultur och etnicitet. Den kan inte jämföras med hans tidigare böcker, därför att förväntningarna är så höga, men den vinner i längden. 

 

Underströmmar av Joanne Harris (författaren till böckerna En doft av apelsin OCH Choklad)

Den kom ut 2003. 

Åter i Les Salants efter tio år i förskingringen försöker Mado finna sig tillrätta med bylivets stilla rytm, med det isolerade samhällets nedärvda misstänksamhet och gamla familjefejder. 
Njae, blir min kommentar. Denna borde jag ha undvikit.

 

Polis av Jo Nesbo

En kallblodig mördare som dödar poliser handlar de 600 sidorna om. DN Kulturs recension speglar vad jag tycker om den - på ett ungefär i varje fall. Absolut en thriller att läsa.

  

 Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser

Boken handlar om svenska Maria som dyker upp i Winsford på Exmoor i sydvästra England. Med sin hund bosätter hon sig i ett ensligt beläget hus uppe på heden. Hon använder inte sitt riktiga namn och hennes avsikter med vistelsen är oklara. Skildringen av hennes vandringar på heden och vildhästarna gör att jag vill resa till Exmoor, som är en nationalpark. Berättelsen är välskriven - du tror dig veta vad som händer, vad som är orsaken till hennes vistelse, varför hon är så rädd osv, men när jag förstår vad det är som hänt blir jag illa berörd. Mycket skickligt skriven av Nesser.

   

I främlingars sällskap av Robert Wilson

Från 2001 och handlar om Andrea Aspinall, en ung matematiker som nyligen rekryterats av den brittiska underrättelsetjänsten. Hon skickas till Lissabon och får i uppdrag att söka kontakt med den tyske militärattachén Karl Voss som efter sin brors död vid Stalingrad i hemlighet börjat arbeta för de allierade. En spännande och mångbottnad spion- och kärleksroman från andra världskriget, över kalla krigets bistra tid och fram till Berlinmurens fall. Över 500 sidor, som jag emellanåt höll på att ge upp att läsa.

  

Den sanna historien om Pinocchios näsa av Leif GW Persson

Berättelse om fyra män som lever i helt skilda världar och där den äldste mördas 40 år innan den yngste av dem ens har fötts, men deras öden binds samman. Leif GW Persson kan hålla flera berättelser i luften samtidigt. Visst HÖR jag honom också emellanåt i mitt inre kommentera det polisära arbetet i berättelsen dvs det han brukar säga i TV-programmet. Ibland blir jag trött på den odräglige polisen Bäckström för att i nästa sekund skratta åt tokstollen!

  

Vårlik av Mons Kallentoft

Utkom 2010.

Kriminalinspektör Malin Fors står framför sin mammas kista i Uppståndelsens kapell och försöker känna någonting. Så bryter ett lågt muller tystnaden, och snart är hon på väg till Stora torget och en syn hon aldrig kommer att glömma. Glassplitter. Krossade blommor och utspridda grönsaker. En trasig barnsko. En duva som pickar i något rött i den öronbedövande tystnaden. Från mig blir det ett Njaa!

  

I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam

Texten på bokens baksida är: En berättelse om vad som kan hända ett barn när skyddsnätet har stora hål. Hur det som är hemma är hemligt och hur det blir plats för fula fiskar att ta sig in. 

Malte, 5 år, kan inte smita, inte gömma sig i en städskrubb utan måste fortsätta vara snäll på det där sättet vuxna vill.

Sara Lövestam uppmanar oss alla att se oss omkring, intressera oss för andra människors liv och inte vara rädda för att handla när något verkar fel. Just du kan göra skillnad.

På frågan - Är det en sann historia? svarar Sara Lövestam att sanningen är ännu hemskare.

Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger

När Elspeth Noblin dör av cancer skänker hon alla sina tillhörigheter och sin vackra lägenhet till sina systerdöttrar, enäggstvillingarna Julia och Valentina. Mycket snart får de kontakt med de besynnerliga grannarna i det gamla huset. Det är dock mostern som påverkar tvillingarna mest.

 

En egen strand av Aino Trosell

Systrarna Judit och Hanna är trötta på vardagen och drömmer om att ge sig av. Plötsligt blir det möjligt och de flyttar till en rofylld Söderhavsö. Tror de åtminstone!

Början av boken är bra, men sedan blir det tröttsamt segt. Slutet är överaskande. För mig blir det ett Njae.

Av Gun - 31 maj 2014 19:16

Nu har jag börjat sticka igen på ponchon. Överhuvudtaget har jag inte varit så intresserad av stickning på ett bra tag. Jag har mest suttit med näsan i en bok, så jag måste göra ett inlägg om alla böcker jag läst.


I varje fall tänkte jag att yngste sonens fru Maria kanske är intresserad av att få ponchon innan denna höst!   Nu är det två delarna ihopsatta och jag har börjat sticka runt i stället för var del för sig. Känns som att jag kommer att fixa det innan augusti.


 

Av Gun - 25 maj 2014 22:00

Jag är en "periodare" när det gäller vad jag sysslar med. Under många år målade jag väldigt mycket och ställde ut och sålde en del. Sedan helt plötsligt slocknade intresset av olika anledningar. Främst kanske av att folk började beställa vad de ville att jag skulle måla och det ville inte jag - jag målade för min egen skull. Det blev som att sätta ett lock på min kreativitet. 


Jag målar i akvarell, olja och akryl. Både föreställande och "icke-föreställande" dvs konst som man får fantisera kring vad det kan vara. Jag blev så inspirerad att måla kravlöst när jag gick Vedic art utbildningar. Förutom att i ca 10 års tid ställt ut i den större grannbyn i norr, så har jag bl.a varit med på utställning i Subtopia (Cirkus Cirkörs plats i Alby), Galleri Riddaren (tillsammans med ett glatt gäng arbetskompisar) och Folket Hus i Botkyrka.


Nu har jag fått lusten att måla och är med i ett glatt gäng - Hågelbymålarna. Det är Else-Marie Kovacs som öppnar upp sin ateljé  för oss. Jag träffade henne första gången när jag var på en fotopromenad i Hågelbyparken. 


Jag hann inte färdigställa så många målningar till denna utställning, men till nästa har jag säkert mera. Kolla! En röd lapp vid en av tavlorna. Det hade jag inte trott!


   Attans vad den här blå tavlan är svår att återge så man ser figurerna i den!  

Av Gun - 21 maj 2014 20:40

Igår var jag på en växtvandring som heter "Vild vandring". Jag upptäckte att Rosendals Trädgård har ett spännande program och anmälde mig till en vandring med Lisen Sundgren. Hon berättade om trädgårdens ätliga vildar dvs ogräs och vi smakade.


Här är vi på väg genom den blommande äppelträdgården. 


 Lisen berättar om linden och vi smakade på några unga blad från den. Linden blommar i juli och på dessa gör man bordsvatten och ett rogivande té.

 


Jag köpte två böcker av henne och de innehåller bilder, information om de ätliga växterna och matrecept och recept på kurer och för skönhetens skull.

   


Nu är konstsömnadskursen vid Handarbetets Vänner slut. Det sista jag gjorde var att brodera applikationstavlan klar och montera den på ram. Jisses vilket väldans arbete det var! Det här är inte alls min "grej", men för att få diplomet och kunna gå vidare till fortsättningskursen är det ett måste att göra alla delarna som krävs.


 

Av Gun - 7 maj 2014 20:16

Snart kommer väl värmen och då gäller det att ponchon, som jag började på i december, är klar till min yngste sons fru! Än så länge kan jag nog brodera på kameraremmen till min nya kamera, för det såg ju ut på väderleksrapporten som att värmen dröjer.


 

Av Gun - 27 april 2014 22:07

I helgen har jag deltagit i en broderikurs anordnad av Kulturcentrum kyrkan i Hölö. Kursledare var Elisabet Jansson med bloggen Textila inslag


Efter inspirationsgenomgång fick vi ett broderikit, som vi skulle använda i vårt eget designade yllebroderi.Det var spännande att vid avslutningen se hur olika våra broderier var.

(bilden tagen med fisheye därav är den ihoptryckt)

 

    


Mitt broderi är nr 2 i bilden nedan. Det med fågeln och broderiet är inte klart.

       

Av Gun - 21 april 2014 17:23

Påskhelgen har firats som vanligt på gården i Lappland. Äldste sonen och hans dotter Linnea har firat påsken med oss. Linnea åstadkom tillsammans med farmor en ny klänning och kjol till Monster High dockan.


 


Nu försöker jag slutföra en del saker som jag har liggande och äntligen är det här etuiet klart. Det är två ganska stora provlappar som jag sammanfogat med ett foder inuti.


 


Sista uppgiften i broderikursen på HV är vitbroderi. Jag gör två manschetter med fattigmansspets runt kanten. Här hittar du hur man gör fattigmansspetsVi har varit ute väldigt mycket då det varit en hel del sol.

Tövädret har dock åstadkommit att spåren är lösa.


   

Skönt att åka skoter hem med sparken på släp!  

Tur att ingen fotograferade hur jag såg ut som påskkärring!


Av Gun - 13 april 2014 17:49

I somras deltog jag i en mysteriestickning "En gåte på en måte", som Torirot från Lillehammer startade. Inte förrän nu är vantarna klara. Jag stickade inget mönster på tummarna. I övrigt har jag följt mönstret.


 

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards