pysselfarmor

Senaste inläggen

Av Gun - 7 augusti 2011 12:43

I går höll jag en kurs i återbruk med inriktning att skapa smycken. Gruppen bestod av tre vuxna, en ungdom och tre barn. Det gick väldigt bra att ha en så blandad grupp. Tyvärr var det dock två personer som ringde återbud. Deltagarna hade tagit med sig en del material, men jag hade "säkrat" genom att ta med mig litet av varje. Några exempel hade jag gjort i ordning, så att deltagarna skulle inspireras och komma igång. Och kom igång gjorde de!


 


Vi gjorde bl.a broscher av kakformar och knappar, örhängen av säkerhetsnålar, snäckskal och gem, halsband av leksaksdjur, silverbestick, pusselbit, papperspärlor, plaströr och garn, mobilsmycke av tärning, brosch av fodertyg som vi bränt litet i kanterna ovanför ett värmeljus.

Jag hade gjort en brosch av en metalldragkedja och det blev populärt att göra sådana. Broschen med blomknappen är min.

Vi hade också sådan tur att det kom en man med en hel kasse kejdor till oss!


Om du tittar på föregående bild så ser du längst upp till höger ett halsband/armband som är gjord av en jättelång kedja som delades och metallspåren vändes utåt och sedan syddes banden ihop igen.


Ett vackert smyckesset av snäck- och musselskal skapades.

  


Här är blommor av "blankt" fodertyg.

De kan göras som brosch genom att man syr en säkerhetsnål på baksidan. De kan också sys fast på ett hårband eller hårnål.


    


Här är några länkar som visar hur man gör en del av sakerna

Av dragkedja här och här

Blomma av fodertyg/organza här

ANNONS
Av Gun - 4 augusti 2011 20:16

På väg till sitt fiskeställe kom bloggerskan Anjson med man förbi oss och fick varm smörgås gjorda i smörgåsjärnet över öppen eld och två sorters kaffe; kaffe kokt över den öppna elden och bryggkaffe. Det hördes att de gillade kokkaffet bättre...


Det var så kul att ses efter ett års "prat" via våra bloggar. Det visade  sig att hennes man kommer från en by som ligger längre ner efter den sju mil långa sjö som min gård ligger vid  - Vojmsjön. Vilket sammanträffande!En ripvante är klar och jag har börjat på den andra.


 

ANNONS
Av Gun - 31 juli 2011 20:13

Hela den gångna veckan har vi - ja, rättare sagt Herrn i huset - ägnat sig åt att byta ut räcket runt timmerhusets altan. Han började förra sommaren och har nu slutfört jobbet. Räcket är av timmer, så han måste göra en hel del mätningar innan han tar bort lämplig mängd trä så att stockarna passar på varandra. Ett tålamodsprövande arbete....


Jag har funnits tillgänglig när det har behövts lyftas någon tyngre stock. Och när allt var klart så bar vi alla stockarna till det gamla huset där de nu ligger och väntar på grundning och målning x 2.


Idag bestämde vi oss för att ta en ledig dag från allt och kolla om det finns några kantareller. Döm om vår förvåning när vi närmade oss fjället ifråga....grått och regnigt! Så vi fick vända hemåt igen med oförrättat ärende eftersom vi inte hade tagit med oss några regnkläder. Det var ingen lång bilresa - endast ca två mil.


Det gamla "staketet" som du ser på myren är inget rengärde, som jag såg som förklaring på en blogg. Förr satte man upp sådana här "hagar" på ställen där snön yrde mycket in på vägen. Då tog snön en annan väg. Det görs inte längre och jag undrar litet varför det gjordes så förr?


(klicka på bilderna så blir de större)

     

Nu har jag börjat sticka Gironavantar. Girona är ripor på samiska. Jag tycker det är passande att sticka dem just här.

Mönstret finns i boken Solveigs vantar av Solveig Larsson.


På skoj googlade jag på Girona och döm om min förvåning när jag ser att det är en stad norr om Barcelona. Dessutom tror jag att vi körde bil därförbi på vår väg till Figueres där vi besökte Salvador Dalis museum.

Av Gun - 27 juli 2011 20:07

I förra veckan gjöt jag ett betongfat på ett upp och nedvänt glasfat. Jag har gjutit två fat tidigare på detta, men den här gången slarvade jag när jag lade på betongen, så att det hamnade alldeles för långt ut på kanterna på det upp och nedvända glasfatet. Det fastnade så pass att jag blev tvungen att krossa glasfatet. Tur att det inte var något fat som jag var rädd om! Nu ska jag köpa gamla "silverfat" på loppisar som jag kan gjuta på i stället därför silverfat kan man böja litet grand för att få loss.

(klickbara bilder)

   

Jag har också kollat min hjortronmyr....litet grand finns det allt där!


   

Av Gun - 26 juli 2011 08:00

I "Folk mittens" av Marcia Lewandowski finns det massor av vackra mönster och jag valde till slut att sticka Anatolian mittens.'Det är mönstret på de turkiska sockorna som har inspirerat vantdesignern. Det berättas i inledningen till mönstret att man började sticka sockor från tån därför att man antog att "sticka mot hjärtat" gav lycka.

 

Av Gun - 23 juli 2011 17:26

Tidigt i morse åkte Linnea med familj och jag har just fått veta att de tryggt kommit hem till Stockholm. Det är väldigt tyst i huset efter två veckors besök av barn och barnbarn.


 I torsdagskväll åkte vi till bagarstugan i Dikanäs och åt stenugnsbakad pizza.

 (Du kan klicka på bilderna så att de blir större)

 

Linnea beundrade en ung tjejs snygga skor - ja, även tjejen! Det roliga var att Sabina Baer var en del av kvällens underhållning. Hon jojkade, sjöng och spelade gitarr - fantastiskt fint!


    


När vi kom hem så åkte vi iväg och metade. Linnea metade en liten stund och tyckte att det roligaste var när hon tappade sin hatt i bäcken som pappa fiskade upp! Det  blev ingen fisk och som tur var hade vi lagt ut nät som vittjades senare på kvällen. Den fisken (sik) grillade vi igår när vi kom från Gränsmarknaden i Tärnaby. 


  

   


Linnea shoppade bl.a. den lilla kissen som ni ser på hennes egen bild när hon fotograferade oss vid våffelfikat.


    


I onsdags gjöt vi rabarberblad som följde med familjen hem.Mina tvåändsstickhade halvvantar stannar dock kvar här och jag

ska fundera på vad jag ska brodera på dem.... 


    

Av Gun - 21 juli 2011 15:27

I tisdags var det möjlighet att baka i bagarstugan och det är klart att Linnea ska testa det precis som kusinen Elsa fick göra.


(klicka på bilderna så att de blir större)


     


Här målar Linnea en jättelång målning på altanen.....och helt plötsligt fick vi besök av en mus...


    
Igår onsdag vandrade vi upp på ett fjäll. Där var det skojigt att bygga en damm i en bäck.Efter det var det gott med lunch!


 


Sedan orkade vi vandra upp till toppen!

Nästan 1000 m ö h var vi och Linnea vandrade nästan 6 km helt själv!

       


Och här kommer blomsterrutorna

Stjärnbräcka

Smörboll 

Rosenrot 

   

Ripbär 

 

Lappspira 

 

Kung Karls spira


 

Av Gun - 18 juli 2011 20:05

Igår kväll kl 23.30, när jag rastade Nelly, tog jag dessa bilder.

(klicka på bilderna så blir de större)


    


Vi var ute hela förmiddagen vilket var tur, eftersom det regnat under eftermiddagen. Bl.a lärde sig Linnea att göra upp eld. Experten är pappa Christer.

       

  

 Fotograferingsundervisning av experten Åke.

   

Kolla vilken lycklig fotograf.

    

På eftermiddagen har Linnea ritat, målat, fotograferat inne, spelat spel, ridit på gunghästen och gjort himlars många grejer....

  

Kusinen Elsa beställde ett par rosa muddar av farmor och sådana vill Linnea också ha. Så nu har farmor stickat ett par till.

   

Mjölkörten (rallarros) klickades fast av två fotografer

    

Och Nelly kan ibland ställa upp på bild - ibland inte!

   

Jaha och mamma lärde sig något igår när Linnea fotograferade pappa när han låg och sov...

  

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se