pysselfarmor

Senaste inläggen

Av Gun - 22 mars 2015 11:55

Jag blev golvad av influensan, eller vad det var, i två olika omgångar så orken att uppdatera här försvann totalt. Jag hade "jämt skägg" att försöka hålla koll på min fotoblogg 365 bilder 2015 för där får jag då absolot inte halka efter om jag ska ha en chans att ro den utmaningen i land för femte året i rad.


Uppgifterna i fortsättningskursen I Stickning på HV-skola innehåller massor med övningar och här kommer ett axplock av de uppgifter vi gjorde vid förra kurstillfället 21-22 februari. Nästa tillfälle är till helgen, men då sitter jag i bilen på väg till gården i norr, så jag får hålla min egen HV-skola under de 11 timmar bilfärden tar.


Huvudtemat för förra helgen var halskanter, tre olika typer av runda och en fyrkantig. Det är nog svårt att se skillnaderna här på bilderna, men kanterna är påstickade på olika sätt.


 


Sedan var det ett par övningar i olika framkanter. Den första är en blixtlåskant - virkad kräftgång dvs en stadig kant att sy fast blixtlåset i. Den andra är en rätstickad kant också för blixtlås.




Två små miniplagg stickar jag också efter kursbeskrivningar vi fått. En raglankofta uppifrån och ner och en raglandtröja uppifrån och ner med öppen uppläggning i halskanten.



Koftan som jag började sticka efter Stickameras KAL har blivit liggande för den är sååååå tråkig att sticka, så nu har jag bestämt mig att jag riva upp den och använda garnet till ett trevligt mönster från Kofteboken!

Tjoho de estniska fingervantarna är klara! Alltid något som slutförs   

Nu snöar det ju igen så jag kan använda dem!



Vi har fått en designuppgift i stickkursen att vi ska sticka något till en viss person. Jag valde att jag ska sticka "hästsockor" till barnbarnet Elsa eftersom hon rider. Provlappen är en del av skaftet och på foten ska det finnas en häst eller hästhuvud. Jo jo rosa igen!


Elsa ska också få en poncho i Vikings mjuka ekologiska alpackagarn.

Hmmm vem tror ni gillar rosa?!

 

Av Gun - 8 mars 2015 17:26

Det går framåt med de estniska fingervantarna. Nu har jag snart bara två fingrar kvar att sticka.



Jag har påbörjat ett broderi inför föreningen Skapande Broderis årsmöte.

Temat är dröm.



Jag läste så många lovord om mönsterboken Kofteboken, så till slut beställde jag den.

Jag är INTE besviken! Nu gäller det att sticka röda koftan klar så att jag får (?) börja på ny!


 

Av Gun - 28 februari 2015 12:35

Det har varit ytterligare en kurshelg vid HV-skola och jag har en hel del att visa från både denna helg och helgen innan, men det visar jag i nästa inlägg.


I stället visar jag att mina tvåändsstickade halvvantar är nu klara (egen design) och att jag har börjat brodera påsöm på dem.


De estniska fingervantarna har jag kommit så här långt med, så nu börjar jag sticka åtta fingrar och två tummar   

Av Gun - 21 februari 2015 22:36

Förra lördagen gick jag en broderikurs i påsöm med Anna-Karin Stömne från Björbo som kursledare.

Hon hade mycket inspirationsmaterial med sig.


 


Ett broderi och en bok rikare gick därifrån med.


Av Gun - 8 februari 2015 19:09

Nu är mina roositud fingervantar klara och invigda i fredags. Om du tvekar att sticka fingervantar så ska du absolut testa efter Eva-Lottas beskrivning på Jul med Tålamodspåsen!

 

Jag har nog fått ett fingervantevirus nu eftersom jag genast satte igång att sticka ett par till. Nu blir det estniska fingervantar och mönstret är taget ur Nancy Bushs bok 



Jag stickar muddarna samtidigt på båda så att jag sedan kan sticka fingrarna på båda vantarna samtidigt. De estniska flätorna är vid första anblicken svåra att sticka och de är stickade på annat sätt än de lettiska som jag har beskrivning här på min blogg. Visst kan jag sticka enligt den lettiska metoden på dessa, men det är ju bara att googla så får man svar direkt på sin fråga "Hur gör jag?"

Här har du en videokurs!

Av Gun - 1 februari 2015 13:44

Detta kommer att bli ett omfattande inlägg, för det har samlats på hög det jag har gjort klart och vad som pågår.


I ett tidigare inlägg berättade jag om ett "kugghjul" som jag skulle göra för Slöjd Stockholm

till deras vägg i de nya lokalerna i Stockholms läns museum, Sickla. Temaordet som jag valde var Delaktighet.


På kvällen när vi skulle samlas i Vendelsö hos Form&Funktion för montering av alstren var det ett väldigt busväder i Stockholmstrakten. Det där med kollektiva tvärförbindelser är inte den bästa i Stockholmstrakten, så för mig var det trots allt lämpligast att åka hem efter jobbet och ta bilen till Vendelsö. När jag efter mycket om och men kom fram till lokalen, så var det snopet att inse att uppför den smala trappan, utan ledstång/skydd, till deras ateljé kunde jag inte förmå mig att klättra i. Jag är förskräckligt höjdrädd, så där stod jag en trappa ned och kom ingen vart! Dock var de helt införstådda med höjdskräck för de har kunder, som också vägrar att gå i trappan. Vilken service jag fick. Fika bars ned och en person dedikerades att assistera mig vid monteringen. Super, tack!


Jag hade måttet 30 cm för cirkeln. Temat Delaktighet och jag fick skapa vad jag ville, men det skulle vara hållbart, ingen ska kunna skada sig på dem och spegla temat. Till slut bestämde jag mig för återbruk. Brodera gjorde så många andra. Jag tog en målarduk som underlag för det blå havet, målade med akrylfärg, hällde på glitter och satte på ett glest "tyg" som ser ut som ljusblå vågor. 


Vi som slöjdar i alla former och Slöjd Stockholm ser jag som delaktiga i slöjden över hela världen och därför klippte jag till kontinenterna av rengjorda kaviartuber. Jag vände insidan av tuben utåt därför att de har så fin gyllene färg. Kanten runt tavlan består av ett runt tygband som jag färgat blå och runt den virat tunn guldfärgad emaljtråd. På tråden trädde jag upp guldpärlor innan jag snurrade den runt tygkanten och så sydde jag fast bandet i duken. Pärlorna ska vara stjärnorna på himlen. Ordet har jag virkat. 


Kugghjulet ska sättas samman med andra kugghjul och det är en motor som ska snurra dem runt där de sitter på väggen. Ännu har de inte kommit på plats, men när de har gjort det ska jag självklart dit och kolla.


I ett annat inlägg har jag berättat om mitt svampbroderi. Det är på gång, men det tar tid att brodera alla dessa franska knutar. Å andra sidan broderar jag inte varje dag, utan oftast bara när jag är på broderiträff.


Sockorna till sonen är klara och så även rävsockorna till hans fru.


De estniska fingervantarna stickade i roositudteknik är snart klara. Bara mudden kvar och det går snabbt bara jag får lust att sticka på dem.


Det där med lust är väldigt viktigt för mig. Har jag inte lust att sticka på något så gör jag inte det och därför ligger koftan där i soffan och väntar på att ärmarna ska komma på plats     



 

När man är på kurs på HV-skolan, som jag var förra helgen, då är det bara att sticka på, lust eller inte! Stickning fortsättning I innehåller många roliga stickningsdetaljer som vi får testa.


Fyra olika fickor har vi testat.

I vänstra kolumnen - ficka med rullkant och stolpficka.

I högra kolumnen - utanpåliggande ficka och lodrät ficka.


 

   


Fyra olika kragar också.

I vänstra kolumnen - skjortkrage/bluskrage och mosstickad sjalkrage stickad samtidigt med framstycket.

I högra kolumnen - sjalkrage påstickad efteråt och krage med slag stickad samtidigt med framstycket.

   

Två tavlor har jag också åstadkommit - Blue People och Vårbjörkar.


 

Av Gun - 25 januari 2015 21:48

Förra helgen anordnade Marias garn föreläsningar och workshops med färgglada Charlotte Kaae från vårt grannland Danmark. Hon har bl.a givit ut stickboken Krydret Strik och har bloggen Knitting By Kaae.


Jag hade turen att det blev ett återbud så jag fick slinka med på workshopen som handlade om hur färger påverkar varandra, hur man kan tänka (eller inte tänka alls) och hur man skapar dessa magiska nystan. Här kan du se några filmer som Charlotte publicerat på sin blogg om bl.a magiska nystan.

Inspirationsmaterial saknades inte!



Workshopen var på tre timmar, så det gällde att koncentrera sig!





Jag tycker mina muddar är för bleka i färgen, så jag ska endast sticka denna testmudd klar och sedan köpa nytt garn som är riktigt färgstarkt!

 

Av Gun - 15 januari 2015 22:50

Något hände! Kursen är tydligen fulltecknad!


Lördag 14 februari anordnar Skapande Broderi i samarbete med ABF Stockholm en kurs i påsöm. Det är Anna-Karin Stömne som är kursledare och så här presenteras hon på Skapande Broderis hemsida.


"Anna-Karin Stömne är textillärare från Björbo med rötterna i Älvdalen. Hon började 1974 arbeta i Dala-Floda och Mockfjärd och blev intresserad av påsöm. Påsöm väckte nya utmaningar och fördjupningar så det blev fler kurser i påsöm. Och sedan har det bara fortsatt…."


Jo, jag har gått en kurs i påsöm för längesedan apropå min provlapp på bilden, men jag ska fräscha upp kunskaperna denna lördag.  


 

Röda rutan=Besökare just nu

Presentation

Min mailadress

pysselfarmor

SNABELAyahoo.com

.

Stretch för stickhänder

Klicka på bilden!

   

Mina anslagstavlor m idéer

 

Gratis beskrivningar

Mina 365 bilder 2015

 

Mina 365 bilder 2014

 

Mina 365 bilder 2013

 

Mina 365+1 bilder 2012

 

Mina 365 bilder 2011

Pysselfarmors 365 bilder 2011

Kategorier

Besöksstatistik

Antal besökare

web counter

Visitors

From where from may 2010

free counters

Sök i bloggen

Länktips

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards